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Dear Mr. Blumberg and Mr. Shive:

As counsel for the Wake County Schools, you have requested the opinion of this
office regarding the definition of “teacher” as used in a particular portion of the Excellent
Public Schools Act of 2013.

The Excellent Public Schools Act (hereinafter referred to as the “Act” or the “ESPA”)
was enacted during this past session of the General Assembly as part of the Appropriations
Act, Senate Bill 402 (2013 N.C. Session Laws ¢.360). The Act essentially restructures the
system of employment for professional educators in the public schools. The Act provides
for a new system under which educators will be employed pursuant to contracts; the
historical system that allowed for teachers to be awarded “career status,” or “tenure,” is
being phased out. The Act provides that tenure for educators will be completely
abolished by June 30, 2018.  Sec. 9.6(i).

As part of the phasing out of tenure, and at the conclusion of the 2013-2014 school
year, all local superintendents are required to offer a select group (25%]) of teachers the
opportunity to relinquish their tenure and instead be employed under a four-year contract.
In exchange for their relinquishing tenure, these select teachers will receive a pay increase
during each of the four years of the contract.  Sec. 9.6(h). The issue that is presented by
your letter is whether the select 25% of teachers to which these four-year contracts are
offered include only “classroom” teachers. In our opinion, the term “teacher” as used in
this portion of the Act, includes not only classroom teachers but all professional educators
who fall within the definition of “teacher” found in G.S. 115C-325(a)(6).
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Specifically, the Excellent Public Schools Act provides, in pertinent part, as follows:

Beginning September 1, 2013, to June 30, 2014, all

superintendents shall review the performance and evaluations of all
teachers who have been employed by the local board for at least three
consecutive years. Based on these reviews, the superintendent shall
identify and recommend to the local board twenty-five percent (25%)
of those teachers employed by the local board for at least three
consecutive years to be awarded four-year contracts beginning with
the 2014 - 2015 school year. The superintendent shall not

recommend to the local board any teacher for a four-year contract
unless that teacher has shown effectiveness as demonstrated by
proficiency on the teacher evaluation instrument. The local board of
education shall review the superintendent’s recommendation and may
approve that recommendation or may select other teachers as part of
the twenty-five percent (25%) to offer four-year contracts, but the
local board shall not offer any teacher a four-year contract unless that
teacher has shown effectiveness as demonstrated by proficiency on
the teacher evaluation instrument. . .. A teacher shall cease to be employed
pursuant to G.S. 115C-325 and voluntarily relinquishes career status
or any claim to career status by acceptance of a four-year contract as
provided in this section.

2013 Session. Law 360, sec.9.6(g)(emphasis added). The inquiry posed by your letter is
whether “teacher” as used in this section, which provides for four-year contracts to replace
career status (also referred to as “tenure”) for 25% of “teachers,” applies to all professional
educators who have been eligible for career status up to now, or just applies to those
educators who are strictly categorized as “classroom teachers.” In addressing your inquiry,
it is important to view the historical context surrounding the use of the term “teacher” as
that term appears in the statutes governing career status, or tenure.

For decades, G.S. 115C-325 has governed the system of employment for professional
educators in this State, at least for those educators falling within the definition of “teacher”
in G.S. 115C-325 (a)(6) (2011):

“Teacher” means a person who holds at least a current, not
provisional or expired, Class A license or a regular, not provisional

or expired, vocational license issued by the State Board of Education;
whose major responsibility is to teach or directly supervises teaching
or who is classified by the State Board of Education or is paid either
as a classroom teacher or instructional support personnel; and who
is employed to fill a full-time, permanent position.

Under this broad definition, a number of professional educators, licensed by the State
Board of Education, have traditionally been eligible for career status, or tenure, pursuant to
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G.S. 115C-325. Included in this group are guidance counselors, school psychologists, media
coordinators, and school social workers. See Advisory Opinion of the Attorney General to

Mr. Jim Deni, Vice-Chair, Watauga County Board of Education, 1997 N.C.A.G. 53 (1997)

The new law repeals G.S. 115C-325 as that section previously existed, including the
definition of “teacher” that was contained in that section. EPSA, section 9.6(i).
Nevertheless, the new law goes on to provide that the repeal of the previous law does not
become effective until June 30, 2018. EPSA, section 9.6(i). Thus, unless some other portion
of the new EPSA applies, it appears that the definition of “teacher” as set forth in the
current G.S. 115C-325(a)(6) remains in effect until “tenure” totally ceases for all educators
on June 30, 2018. Accordingly, the term “teacher” as used in the EPSA’s provisions dealing
with the offer of a four-year contract to the select 25% would appear to apply to all
individuals heretofore eligible for career status and would include educators who support
instruction as well as those strictly defined as “classroom teachers.”

This conclusion is supported by principles of statutory construction. The cardinal
rule of statutory construction is that a statute must be construed to effectuate the intent of
the legislature. State v. Hart, 287 N.C. 76, 213 S.E.2d 291 (1975). In order to ascertain the

legislative intent, courts look to the language of the statute, its spirit and its purpose. State

{ 1967) The intent of the leglslature must be found from the language of the act and the
circumstances surrounding its adoption. Id. Courts will construe words in accordance with
their meaning at the time of enactment. Southern Bell Tel. & Tel. Co. v. Clayton, 266 N.C.
687,147 S.E. 2d 195 (1966).

The definition of “teacher” found in G.S. 115C-325 (a)(6) has remained virtually the
same since 1973. 1973 N.C. Sess. Laws c. 782 s.6. Notably, the new EPSA defines “teacher”
using much the same language as used for the past forty years:

(6) “Teacher” means a person meeting each of the following
requirements:
a. Who holds at least one of the following licenses issued
by the State Board of Education:
1. A current standard professional educator’s
license.
2. A current lateral entry teaching license.
3. A regular, not expired, vocational license.
b. Whose major responsibility is to teach or directly
supervise teaching or who is classified by the State
Board of Education or is paid either as a classroom
teacher or instructional support personnel.
c. Who is employed to fill a full-time, permanent position.
2013 Session Law c. 360, s. 9.6(b). This latter definition does not become effective until
July 1, 2014. 1d. sec.9.6(j). Even then, it only applies to “teachers” who are under contract
on that date, either pursuant to the 25% provision, or pursuant to the EPSA provisions that
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prohibit an educator from receiving tenure henceforth but rather requiring all educators to
be under contract beginning in 2013. Id. Sec 9.6(f). Between 2013, when the conferring of
tenure ceases, and 2014, when the 25% provision becomes effective; and between 2013,
when the conferring of tenure ceases, and June 30, 2018, when all tenure ceases for all
educators, there remain in the “pipeline” a number of educators who continue to enjoy the
benefits of career status, or tenure. Nothing in the new law, and nothing in the language of
the Session Law, indicates an intent by the legislature to change the definition of “teacher,”
which definition has for forty years included educators in addition to those historically
classified as “classroom” teachers. Accordingly, we believe the definition of the term
“teacher” as used in the 25% provision, Section 9.6(g) as quoted above, is coterminous with
the definition of “teacher” that has been in existence for the past 40 years. To read into the
term “teacher” in this section a different definition, and thus attribute to the legislature an
intent that is not plain from the language used, violates the rules of statutory construction.

We recognize that some provisions of the EPSA arguably raise questions about the
legislative intent in using the term “teacher” in the section dealing with the 25% selection
of teachers to receive four-year contracts. You have noted that Section 9.6(g) states that, in
order to be recommended as part of the 25% group, a teacher must have “shown
effectiveness as demonstrated by proficiency on the teacher evaluation instrument.”
(emphasis added). Again, however, the legislature has used the generic term “teacher” to
describe the evaluation instrument and has not further indicated that it intended to deviate
from the forty-year-old definition that, by the terms of the Session Law, remains in effect
until either 2014, or 2018, depending upon the particular status of a given educator
(tenured or under contract). There is nothing in the use of the term “teacher” to modify
“evaluation instrument” that suggests the legislative intent to limit “teacher” to classroom
teachers, as opposed to all other educators historically eligible for tenure. While
conceivably the legislature could have meant “teacher” to have a different definition for
purposes of the 25% provision, that intention is simply not evidenced by any language used
by the legislature. The legislature plainly continues to use the term “teacher” which has had
the same definition for forty years. Moreover, the new definition of “teacher” found in the
EPSA remains virtually the same as the old definition and would encompass all educators
who historically were eligible for tenure, including counselors, school psychologists, and
other professional educators.

Notable also is the absence of the legislature’s use of the term “classroom teacher”
when describing which educators it intended to be subject to the 25% provision. Yet in G.S.
115C-301.1, the legislature has clearly used “classroom teachers” to describe which
teachers are entitled to “duty-free instructional planning time.” Surely if the legislature had
intended to limit the definition of “teacher” in Section 9.6(g), it would have used language
that would give some indication of its intent to restrict the term “teacher” to mean
something other than the historical definition that has been in place for forty years. A plain
reading of the statute simply does not support the position that the definition of “teacher”
should be restricted to those teachers categorized as “classroom teachers.”
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In short, for forty years the term “teacher” has been statutorily defined to include an
array of professional educators in addition to classroom teachers. Moreover, the
prospective definition of “teacher”, effective beginning in 2014, is essentially identical to
the 40-year-old definition and also includes educators other than classroom teachers.
There is nothing in the language of the Act that indicates an intent by the General Assembly
to deviate from that definition. Accordingly, “teacher” for purposes of the provision
requiring the selection of 25% to receive four-year contracts includes all educators who
have historically been considered “teachers” under G.S. 115C-325 (a)(6).

Your letter references the fiscal note prepared by the legislative staff was based only
upon the impact of Section 9.6(g) of extending four-year contracts only to “classroom”
teachers. However, the limitation you describe is not itself evident from a reading of the
fiscal note to which you refer. The fiscal notes assesses the fiscal impact based upon
numbers of “teachers” employed; it nowhere defines the term “teacher” as being limited
only to those assigned to the classroom. However, even if the fiscal note were so limited,
the opinions and interpretations given to legislation by members of legislative staff are not
themselves indicative of, or controlling on, the interpretation of acts of the legislature.

Consumer Prod. Safety Comm’n v. GTE Sylvania, 447 U.S. 102, 100 S.Ct. 2051, 64 L.Ed 2d
766 (1980).

Finally, you point to communications, second-hand at best, that allegedly were
shared with third parties from the office of one of the bill sponsors. Again, the opinions of a
single legislator, or even a group of legislators, are not considered evidence of legislative
intent, particularly when the language of the statute is clear and unambiguous. See Mims v.
Arrow Fin. Servs., LLC, 132 S.Ct. 740, 2012 U.S. Lexis 906 (U.S. Jan. 18, 2012).

In conclusion, it is the opinion of this office that the term “teacher” as used in Sec.
9.6(g) has the same meaning as it has had since 1973 and includes all professional
educators who meet the definition contained in G.S. 115C-325(a)(6). We also believe this
opinion is consistent with the overall legislative intent of the EPSA to gradually convert the
rights formerly associated with “career status” or “tenure” to a new system of “teacher”
contracts. The definition of “teacher” for purposes of tenure, and for purposes of the new
system of contracts, remains the same throughout the legislation.

Please be advised that this letter is advisory only; it has not been reviewed and
approved in accordance with procedure for the issuance of a formal Attorney General
Opinion.

Sincerely,

Laura E. Crumpler
Special Deputy Attorney General

LEC/sed



